IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският бизнес климат се подобри с по-малко от очакваното през април

Оптимизмът за следващите шест месеца намалява

13:38 | 26.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германският бизнес климат се подобри с по-малко от очакваното през април, тъй като третата вълна от заразени с COVID-19 и проблемите с доставките на компоненти в индустриалния сектор забавиха възстановяването в най-голямата европейска икономика, съобщи Ройтерс.

Индексът на бизнес климата на Института за икономически изследвания Ifo нарасна до 96,8 пункта от 96,6 пункта през март. Анкета на анализаторите на Ройтерс показа очаквания за по-голямо увеличение до 97,8 пункта.

ifo ifo

„Третата вълна от заразени и забавянето на производството на междинни продукти възпрепятстват икономическото възстановяване на Германия“, заяви президентът на Ifo Клеменс Фюст.

Компаниите отново дадоха оценката си за настоящата бизнес ситуация, но бяха по-малко оптимистични за следващите шест месеца, показва проучването.

Бизнес климатът в производството се подобри, като достигна най-високото си ниво от близо три години, като индустриалните компании отчитат силни поръчки.

„Ситуацията с търсенето все още е много добра“, каза Фюст.

Но бизнес перспективите бяха по-малко оптимистични, тъй като 45% от компаниите съобщиха за забавяне на производството на междинни продукти, най-високото ниво от 1991 г. насам, съобщиха от института.

Данните на Ifo до голяма степен съответстват на проучването на PMI от миналата седмица, което показа, че фабриките продължават да произвеждат стоки с почти рекордни темпове през април, докато активността в сектора на услугите остава забавена.

Очаква се правителството да повиши прогнозата си за растеж на БВП за 2021 г. във вторник, след като министърът на икономиката Петер Алтмайер намекна по-рано този месец, че Берлин обмисля да ревизира нагоре прогнозата от 3%, представена през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още